Het is nog maar kortgeleden dat ik hoorde hoe een werknemer gedwongen werd coaching te gaan volgen. Ze brieste nog van woede toen ze het mij in vertrouwen vertelde.

We zaten in een restaurant in een natuurgebied. Het was een waterval aan woorden. Ze kwam op mij over als gefrustreerd, hoogst verontwaardigd en gewoon echt boos: “Hij zei dat hij het gewoon ging laten inplannen! Ik wilde niet!” Ik keek haar aan en zei: “Toen heb jij geweigerd.” ’t Was even stil en ze vertelde hoe het verder was gegaan.

Wat hier aan de hand is weet ik niet exact. Wel is duidelijk dat er een stevig meningsverschil is, wellicht een arbeidsconflict of een diepgaande communicatiestoornis. Hoe het ook zij, ik vraag altijd aan de opdrachtgever of de coachee toestemming geeft voor het gesprek. Coaching is op vrijwillige basis. Als er geen vrijwilligheid en geen medewerking is, moet wellicht een ander gesprek gevoerd of een andere interventie ingezet worden. Zeker, ik maak weleens mee dat een coachee erg afwachtend is of eerst eens een verkennend gesprek wil hebben. Dat is juist goed, want een dergelijk gesprek geeft heel veel informatie en het kan de coachee een beter beeld geven van wat coaching inhoudt en voor hem of haar kan betekenen.

Heb jij zo’n medewerker of team of twijfel je zelf heel erg over coaching? Mail of bel mij en we gaan samen kijken wat coaching of paardencoaching jou, jouw medewerkers of jullie als team kan opleveren!