Nog niet zo lang geleden maakte ik een indrukwekkende teamsessie mee. Graag wil ik je meenemen naar een grote paardenbak met twee pittige pony’s uit het verre noorden.

Terwijl we naar de bak toelopen wordt er onderling wat heen en weer gemompeld: “Ga jij de bak in? Ik kijk het eerst maar even aan.” Bij de bak aangekomen nodigen we als coaches de groep uit om kennis te gaan maken met de beide pony’s. De eerste groepsleden stappen over het touw en zonder te vragen stapt de hele groep de bak binnen.

Na de kennismaking krijgt de groep de opdracht om een figuur te leggen in de bak. Allerlei materialen liggen klaar. Sommigen gaan direct aan de slag, anderen kijken toe. Hier en daar wordt wat geroepen. Een goed samenwerkend team kunnen we niet ontdekken. Na enkele minuten staat de groep toch bij elkaar te overleggen, hoewel het meer lijkt op elkaar overtuigen van het eigen gelijk. Sommige teamleden zijn stil en kijken alleen maar toe. Gedurende de discussie worden de pony’s onrustig en vrij snel daarna beginnen ze woest rondjes te rennen om de groep heen. Sommige aanwezigen kijken angstig om zich heen en houden de beide dieren goed in de gaten.

We nodigen het team uit om uit de bak te stappen. Veilig achter het touw houden we als coaches hen vragenderwijs de spiegel voor. Ze komen zelf tot de ontdekking wat er gebeurde in de groep en welke spanning er ontstond; er blijkt ruimte om te delen wat er in henzelf gebeurde, hoe het overleg in de bak werd beleefd en wat dat deed met het groepsgevoel in relatie tot de individuele gevoelens.

We nodigen hen uit om het overleg opnieuw te beginnen. Terwijl de groepsleden met elkaar overleggen stoppen de pony’s met het rennen van rondjes, staan even stil en komen rustig naar de groep toe. “Kijk, ze komen ons halen”, merkt één van de leden op en gezamenlijk stappen ze de bak weer in om de opdracht voort te zetten.

Nieuwsgierig geworden? Mail of bel mij en we gaan samen kijken wat coaching of paardencoaching jou, jouw medewerkers of jullie als team kan opleveren!