In de vorige aflevering van de nieuwsbrief hebben we gezien dat het paard een vluchtdier is. Het is daarnaast ook een kuddedier. Oorspronkelijk leven ze in kuddes van ongeveer vijf tot wel twintig paarden. Het groepsgevoel is dan ook sterk aanwezig bij deze dieren. Wat maakt nu dat een paard als kuddedier geschikt is voor coaching?
Binnen een kudde heeft ieder paard een eigen plaats in de rangorde. Veulens zijn het laagste in rang en zullen als ze wat ouder worden in contact met de andere kuddegenoten gaan bepalen wie sterker of wijzer is. Iedere kudde kent daarnaast een leidende merrie; zij is de meest ervaren en wijze merrie. In een situatie van gevaar zal zij de kudde de weg wijzen om zo snel mogelijk veilig te kunnen zijn. De meest sterke leden van de kudde, veelal de hengsten, zullen achteraan in de kudde lopen om de zwakkere paarden te kunnen beschermen. De rangorde in de kudde kan ook wijzigen omdat bepaalde paarden zwakker en ouder worden of dat een dier vertrekt uit de kudde.
Het kan ook voorkomen dat een nieuw paard in de kudde komt. Ieder lid van de kudde zal contact maken met het nieuwe paard om de plaats in de rangorde te bepalen. Uit onderzoek blijkt dat dit plaatsvindt binnen enkele seconden, soms in een fractie van een seconde. Deze situatie, namelijk de komst van een nieuwe kuddegenoot, wordt in het coachen met paarden nagebootst.
We zetten een paard in een afgebakende ruimte en vragen de coachee ook in die ruimte te stappen. Op dat moment ziet het paard de coachee als ‘kuddegenoot’ en zal het contact maken. Ook hier geldt weer dat de coach het gedrag van het paard zal benoemen en de coachee zal vragen wat dit voor hem of haar betekent.
In de volgende aflevering van de nieuwsbrief zal ik dieper ingaan op wat er precies gebeurt bij het contact maken tussen paard en coachee en wat dit kan opleveren voor de coachee in zijn of haar leerproces.
Nieuwsgierig of behoefte aan een coachingstraject? Neem vrijblijvend contact op!