Daar staat de coachee dan: in een bak met zand, vlak bij een paard. En dan?

De coachee is de bak in gestapt en heeft kennis gemaakt het paard. Twee stille minuten volgen waarin het paard gedragingen laat zien. Het gebeurt in die eerste momenten van de coachsessie. Het paard scant zijn nieuwe kuddegenoot en laat door zijn of haar gedragingen zien wat het gescand heeft.

De coach staat buiten de bak en observeert de gedragingen van het paard en observeert wat er gebeurt met de coachee. Na die twee minuten gaat de coach vragen stellen, bijvoorbeeld wat er in de coachee gebeurt en wat het gedrag van het paard met hem of haar doet.

De coach gaat ook de gedragingen van het paard specifieker benoemen. Uit langdurige observatie is gebleken dat paarden bij bepaalde energie in mensen vrijwel steeds hetzelfde gedrag laten zien. Wanneer een paard bijvoorbeeld snuffelend over de grond rondloopt kan dat duiden op verlies of rouw. De coach checkt altijd of dit ook klopt voor de coachee. Op deze wijze gaat de coachee bij zichzelf na wat er ‘speelt’ in zijn of haar gedachten en gevoelens. Het kan zijn dat het inderdaad een probleem of vraagstuk is waar de coachee mee loopt, het kan ook zijn dat hij of zij het onbewust met zich meedraagt.

Tijdens de sessie zal de coach doorgaan op het door het paard aangereikte thema en tegelijkertijd de gedragingen van het paard blijven observeren en presenteren aan de coachee. De coachee leert zijn of haar thema’s te herkennen, te accepteren en er op een goede manier mee om te gaan.

Om een beeld te krijgen hoe zo’n sessie kan verlopen zal ik in de volgende nieuwsbrief een echte sessie weergeven.

Nieuwsgierig geworden? Mail of bel mij en we gaan samen kijken wat coaching of paardencoaching jou of jouw medewerkers kan opleveren!